Soto Ajam, oftewel, Indonesische kippensoep, maar dan op mijn manier.
Ik at wel vaker soto bij een vriendin en vond het echt zo lekker! Toen ooit eens voor mijn eigen gezin gemaakt en in de loop der tijd is het mijn eigen Soto Ajam recept geworden. Het is dus misschien wat anders dan de originele Indonesische recepten, maar het is wel lekker!
Het is niet zo moeilijk, al is het wel veel werk vooraf. Maar dat is het zeker waard!
(ps: sommige dingen kun je al wat eerder doen zoals eieren koken.)
Ingrediënten
– Kippedij filet
– Kipkruiden
– Aardappelblokjes (of krieltjes)
– Champignons
– Eieren
– Taugé
– Chinese kool (of ijsbergsla)
– Koriander
– Soepgroenten
– Sotokruiden*
– Olijfolie
– Peper/zout
– Knoflook
– Gebakken droge uitjes (uit een bakje of zakje)
Bereiding
– Kook de eieren totdat ze hardgekookt zijn. Zodra ze klaar zijn, pellen en dan in kwarten snijden.
– Doe de kip in een grote kom, doe daar olijfolie en het zakje kipkruiden en roer om zodat het kan intrekken (min. 10 min). Daarna opbakken met wat knoflook.
– Zet een pan water op het vuur (hoeveelheid staat op de verpakking van de sotokruiden). Zodra het kookt de sotokruiden erbij. )op de verpakking staat het wat anders, maar dit is hoe ik het doe)
– Kook de aardappelblokje/krieltjes totdat ze net gaar zijn.
– Snij de champignons in grove stukken (door de helft of kwart), doe olie en knoflook* in de pan en daarna de champignons. Kruid het verder met peper en zout.
– Snij de taugé door de helft, de koriander in stukjes en de Chinese kool in reepjes. Doe alles in een apart bakje. Als je geen koriander lust, laat het dan weg)
– Wok de soepgroenten met olie, knoflook, peper/zout voor 2 minuutjes zodat het net niet meer rauw is.
Alle ingrediënten gaan in een apart bakje zodat de hele tafel vol staat met bakjes met lekker eten erin. De pan met soep (bouillon) gaat ook op tafel.
Iedereen heeft een eigen soepkom/bord, deze vult hij/zij met overal een beetje van. Zodra het bakje vol is, bijvullen met de bouillon. Aftoppen met wat gebakken uitjes.
Selamat makan!
(Eet smakelijk)
– Sotokruiden haal ik bij de supermarkt (Jumbo) of bij de Xenos. Bij de toko kan natuurlijk ook.
– Knoflook kan vers zijn, maar haal ik uit een potje (Gehakte knoflook)